keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Kevät ja ulkotreenit ovat täällä!

Tätä on odotettu ja osin saadaan odottaa edelleen, sen verran reilusti on lunta talven aikana kertynyt että suurin osa kentistä on edelleen joko lumen peitossa tai todella märkiä. Heitin tänään kierroksen kaupungin treenikäyttöön sopivilla paikoilla ja lopulta löysin yhden, mihin päästiin treenaamaan. Kylläpä oli mukavaa, aurinko paistoi ja tuli hiki sekä koirille että ohjaajalle!Nilan kanssa on työnalla tällä hetkellä ensisijaisesti toko nyt pari viikkoa, sen jälkeen vaihdetaan todennäköisesti hetkeksi pääpaino rallyyn. Meille menee painotukset vähän jaksoittain, vaikka toki treenataan asioita myös sekaisin ja kenttälajit tukevat sopivasti toisiaan treenasi niistä mitä tahansa.

Tokossa alokasluokan asiat ovat hyvällä mallilla ja kokonaisuus toimii. Ulkokautta on odotettu, jotta päästään paremmin pureutumaan enemmän tilaa vaativiin liikkeisiin. Tärkeimpinä työstettävinä avoimen luokan kierto, ruutu ja toki meidän kestotreenattava nouto. Juoksemisen lisääntyessä saadaan taas paneutua myös mielentilaan, tosin toistaiseksi se on säilynyt hyvin hallittavana vaikka juokseminen hetkeksi nostaakin kierroksia. Tavoitteena olisi saada nämä siihen kuntoon, että niitä pystyisi mahdollisimman pian tekemään osina kokonaisuuksia. Varmuutta täytyy vielä kasvattaa ennen kokonaisuuksiin liittämistä, mutta pääasiassa kivasti edistyvät kaikki. Jäävissä riittää myös hommaa, ihan aina ei meinaa malttaa kuunnella asentoa vaan menee arpomiseksi tai maahan joten erottelua ja kuuntelua on jatkossa ohjelmistossa. Seuraaminen tuntuu kivalta ja tasaiselta, vaikkei sitä ole nyt mitenkään paljoa tullut htm kisojen jälkeen edes treenattua.

Ylempien luokkien liikkeistä tunnaria on työstetty niin kotona eteisessä kuin hallilla ja saatu siihen mukavasti ajatusta. Hyvässä, keskittyneessä mielentilassa Nila haistelee rauhallisesti ja nostaa oman varmasti, mutta jos keskittyminen ei ole harjoituksessa tai tulee muuten kapuloille liian takki auki, saattaa napata viereisen tai sieltä päin, missä oma on edellisellä toistolla ollut. Edistystä kuitenkin tapahtuu kun vaan muistaa treenata tätäkin, yllätys yllätys... Noutotreenejä ollaan tehty vähän ohjattua ja kiertonoutoa pohjustavasta asetelmasta niin, että kentällä on kaksi kapulaa ja koira seisoo niiden välissä joko vähän taaempana, samalla tasolla tai tänään jo hieman edempänä. Ensimmäisellä kerralla käytiin keskustelu aiheesta 'pystyykö pieni bordercollie seisomaan noutokapuloiden välissä' kun ihan vaan väkisin meinasi mennä kyyläys- ja maahankaivautumistilaan, mutta onneksi lelu on melkein yhtä hyvä kuin kapulat ja sen sai, kun jalat kantoi pienen hetken. Sen jälkeen ne onkin toimineet tässä asetelmassa, toki olen palkkaillut paljon seisomisesta niin, että juoksee suoraan kädessä olevaan leluun kapuloiden jäädessä sivuille. Nilan kanssa erilaisia noutojen variaatioita joutunee tulevaisuudessakin työstämään melko paljon, joten yritän jokaiseen treeniin mahduttaa jonkun noudon palasen mukaan.

Ehdottomasti meidän suurin aloittamista odottava projekti on kuitenkin kaukokäskyt, en vaan saa päätettyä haluanko etu- vai takapää tekniikan eikä meillä näin ollen ole olemassa kaukoja istu-maahan-istu vaihtoja enempää. Alokasluokan kaukot mennään takapää paikallaan, jatkosta ei ole vielä hajuakaan. Kaukot on asia, minkä opettamisesta olen onnistunut kasvattamaan itselleni ison mörön ja näin ollen olen toistaiseksi noudattanut taktiikkaa 'mitä ei aloita ei voi myöskään pilata'. Ehkä nyt kuitenkin alkaisi pikkuhiljaa olla aika... Ainakin nyt ensin pitäisi testailla tekniikoita ja päättää mitä lähteä viemään eteenpäin. Rallyn istu-seiso vaihdon Nila tekee etupää paikallaan, kun en mitenkään saanut sitä hoksaamaan istumasta seisomaan nousua eteenpäin. Tämä tukisi etupää paikallaan tehtävien vaihtojen puolesta, mutta katsotaan nyt mihin päädytään kun ensin päästään alkuun...

Innolla odotan, että ulkokausi pääsee kunnolla vauhtiin ja treenipaikkoja ja -seuraa on paljon talvea paremmin tarjolla, huippua! Luvassa on kivoja koulutuksia ja toivottavasti myös kauniita kevätpäiviä ulkona treenaamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti