lauantai 3. marraskuuta 2018

Ringin uusintanäyttö

Käytiin Nilan kanssa antamassa tänään varsin kyseenalainen näyttö meidän edistymisestä kuluneen vuoden aikana ja anottiin samalla toista vuotta Pohjois-Hämeen Kennelpiirin nuorten koirien tokorinkiin. Näytössä oli viisi liikettä: yksilökiikkeet (alo) luoksetulo, seuraaminen, nouto/pito ja vapaavalintainen liike sekä ryhmäliikkeenä (alo) paikalla makuu.

Tiesin jo näyttöön ilmoittautuessa, että meillä tulee olemaan seuraamisen kanssa suuria ongelmia. Nilan odotusarvot ovat tällä hetkellä seuraamisen osalta aivan taivaassa, mikä sen kohdalla tarkoittaa ääntä ja keskittymättömyyttä. Vaikka tähän on meneillään toimenpiteitä, en mitenkään ehtinyt saada pakettia kasaan ennen näyttöä. Koska me olimme näytössä toista kertaa, katsoin että meidän tulee esittää jo avoimen liikkeitä eli nouto ja vapaavalinnaisena jokin avoimen liike, joista valitsin kierron. Näyttö toimi kivana mahdollisuutena päästä testaamaan koemaisessa tilanteessa avoimen liikkeitä!

Kävin aamulla lenkillä, minkä jälkeen Nila odotteli autossa. Käytin sen vielä hallilla pissalla ja lämmittelin vapaalla kentällä. Tein seuraamisen alkuja ja koitin saada kierroksia alemmas. Nila olikin varsin cool omaa vuoroa odotellessa kentän ulkopuolella. Harmi vaan coolius oli kaukana itse kehässä. Nila alkoi kuumua jo omaa vuoroa odotellessa kuunnellessaan edellisen koirakon liikkurointia. Erityisesti seuraamisen käskytys saa sen nousemaan ihan sfääreihin tällä hetkellä.

Luoksepäästävyys sujui ongelmitta, samoin kehään meno ja luoksetulon alku. Poistumisen aikana oli Nila vajonnut korppikotkaksi, mutta istui tyynenä kutsuun asti. Tuli järkyttävän lujaa, veti liinat kiinni ihan vasta edessä ja ulvahti kiepsahtaessa perusasentoon. Vapautin, kehuin ja otin perusasentoon odottamaan seuraavaa liikettä.

Kerroin Nilalle, että seuraavana on seuraaminen. Oli ihan järkevä vielä odottelussa, piti kontaktia sivulla. Itse seuraaminen olikin sitten ihan kauheaa. Äänteli lähes koko seuraamiskaavion läpi, rauhoitteli itseään jopa nuuskimalla maata ja kertaalleen rapsuttelemalla itseään, kun päässä kiehui niin valtavasti. Tässä oikein videolla koko kauheus.


Seuraamisen jälkeen jatkettiin noudolla. Meinasin heittää Riittaa kapulalla, mutta Nila hoiti vaikeaan paikkaan lentäneestä kapulasta huolimatta oman osansa varsin mallikkaasti. Istui heiton rauhassa, ainoastaan häntä heilui, meni lujaa ja palautti lujaa, tosin joutui korjaamaan linjaansa kertaalleen. En oli ihan varma, korjasiko kerran otetta. Palautus hyvä, piti tiiviisti käskyyn asti ja irrotti itse. Tähän olen oikein tyytyväinen, noudon toimiminen kokonaisuudessa ei todella ole tullut tuon kapulahullun kanssa ilmaiseksi!


Viimeisenä vapaavalintainen liike, meillä kierto. Valmistelin kertomalla mitä tehdään ja Nila tsekkasi tötsän. Siitä huolimatta tiesin sen ajatusten olevan vähän jumissa oikealle puolelle jääneessä ruudussa ja hetken jo mietin, ampuuko se sinne. Odotti korrektisti sivulla, lähti oikeaan suuntaan mutta pienen vedon ruutu sai keskelle aikaan. Tämän takia kiertolinja meni vähän hassuksi ja tötsä kaatui kierron lopussa. Olen kuitenkin tähänkin ihan tyytyväinen, kierron kanssa on ollut haasteita joten oli hyvä päästä se kokeilemaan kokonaisuudessa ja vielä niin, että ruutu oli samalla kentällä. Tötsän kaatuilu on ollut viime aikoina vähän ongelma, mutta tällä kertaa se taisi kyllä oikeasti olla ihan vahinko. Tai sitten Nila on vaan kehittänyt uuden tavan keilata tötterö kumoon, kun olen parhaani mukaan niitä aiempia variaatioita yrittänyt karsia.Lopuksi kolmen koirakon ryhmissä paikalla olot. Nilan mielentila vaikutti olevan ihan ok paikkikseen mennessä, mutta rivissä pää pyöri vähän liikaa. Meni kuitenkin omalla käskyllä alas ja jäi hyvin. Vähän levoton fiilis jäi makuusta, huomaa ettei sitä ole nyt treenattu tarpeeksi. Tai oikeastaan juuri ollenkaan, kun ne vähät ryhmäpaikkikset on tehty istumista. Varsinaisesti ei liikkunut, mutta pää seilasi ja vähän keikutteli pyllyä ja siirsi etutassua. Palatessa haisteli maata, eli ei oikein tuntenut oloaan varmaksi. Nousi kuitenkin omalla käskyllä, ei teknisesti niin kuin haluan mutta nousi kuitenkin.

Kauheasti on vielä tekemistä ennen kuin ollaan avoimen kokeeseen valmiita, mutta tämä oli hyvä tsekkaus. Mitään suuria yllätyksiä ei tullut, vaan ongelmat olivat ne mitkä jo tiesin ja toisaalta noudon onnistuminen lämmittää mieltä. Myös siirtymät olivat hyviä, eikä niissä tullut ollenkaan sellainen kalasteluntarve itselle, vaan voin luottaa että koira pysyy mukana. Jatketaan seuraamisen kanssa treenejä ja katsotaan, mitä saadaan aikaiseksi. Valintatulokset tulevat joskus tulevaisuudessa, mutta ne ovat aika toisarvoisia meille. Ehdottomasti jatkovuosi haluttaisiin, mutta se tulee jos on tullakseen. Näytöstä saatiin ihan riittävästi infoa jatkoon jo näin, toki kirjallinen palaute on mielenkiintoista saada myös.

Seuraamistreenit jatkuivat jo heti iltapäivällä, jolloin näyttökokeen, lenkin ja puolen nakkipaketin jälkeen, ilman liikkeen ohjausta pystyi jo seuraamaan ihan korrektisti. Pystyi myös juoksemaan putkeen ja jatkamaan korrektia seuraamista sekä tekemään noudon ja sen jälkeen hiljaista, keskittynyttä seuraamista! Ehkä meillä on toivoa, mutta ei se helpolla tule. Toivottavasti meillä on aikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti