sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Tokoa ja tasapainoilua

Jälleen aktiivisunnuntai, ensin Piran tokotreenit Lempäälässä ja siitä suoraan Lielahteen Koirakoutsin hallille tsapaino- ja kehonhallintakurssille Nadin kanssa.

Piran tokoilut sujuivat edelleen nousujohteisesti. Ilmeisesti aamulenki ja eiliset aktiviteetit olivat väsyttäneet neitiä juuri sopivasti ja lisäksi kentältä oli agiesteet pois eikä hallin muilla kentillä ollut ketään muita, joten keskittyminen oli aika optimaalista. Aloitettiin taas luoksepäästävyydellä, mikä oikein hyvä. Hieman vähemmän kehuja istumisesta kuin viimeksi ja palkka, kun koiraa oli koskettu ja "tuomari" kääntyi pois. Pysyi hyvin istumassa! Tästä suoraan paikalla makuu. Odotellessa, että tuomari kävi loput koirakot läpi, teetin muutaman sivu - maahan - sivu jumpan ja vältin näin kierrosten kohoamisen. Itse makuu sujui hyvin, toki kävin välipalkkaamassa ja vapautin välissä kokokaan, mutta oikein hyviä pätkiä ja jo pidempiä pätkiä.

Seuraavaksi seuraamista, missä piti ensin vähän herätellä koiraa (!!!), tämän jälkeen ihan ok. Paras terä puuttui, mutta selvästi paremmin kartalla kuin vielä pari viikkoa sitten :) Liikkuroituna ottaa selvästi häiriöö, joten helpotin huomattavasti. Näitä pitäisi päästä tekemään paaaaljon lisää, että tulisi rutiiniksi. Onneksi on kohta kesä ja liikkuri käytössä sen pari kertaa viikossa ainakin :)

Odotellessa omaa luoksetulovuoroa tehtiin vähän kaukojen tekniikkaa. Nämä alkaa tulla aikas hyvin oikein ja P selvästi on hoksannut idean, hyvä! Luoksetulossa sitten sekoilin itse oikein huolella ;) Me ei olla paljoa tehty kokonaista liikettä, mutta palaset on kyllä hallussa. Kunhan itse muistaisi, mitä on koiralle opettanut ;) Sanoin heti alussa, että P ei vielä kestä/osaa sitä, että käännän sille selän poistuessani koiran luota. Kuitenkin sitten jätin koiran ja poistuin siihen selin??? No sehän tietty nousi, kun ei osaa vielä.... Palautin istumaan ja poistuin kasvot kohti koiraa ja kappas, sehän pysyi istumassa oikein mallikkaasti. Ihan kuten sille on tämä opetettu ;) No, ei tässä vielä kaikki; käskynä sivulle tulossa on 'sivu'. Tästä huolimatta huusin ensin 'tule' ja kun koira ei tiennyt, että minne, niin käskytin 'tässä'.... Joo, nää on käytössä agitreeneissä, tokossa se sivu toimii paljon paremmin ;) Uusiksi ja nyt oikeilla käskyillä, niin oli koirakin paremmin kartalla ;D Eihän sitä nuorta koiraa voi liian helpolla päästää, pakko itte vähän hämmentää.... Tarvis varmaan kirjottaa itselleen joku käyttöopas, että mitäs sitä on tullut tuolle opetettua.

Toisten tehdessä luoksetuloja Pira harjoitteli odottamista. Toistaiseksi edelleen mulla nami kaikenaikaa kädessä, pääasiana, että koiran huomio pysyy poissa muista eikä kierrokset kohoa turhaan. Sujuikin hyvin, ei hötkyillyt eikä vinkunut, vaan rauhassa odotti namiaan. Eiköhän tästä vielä hyvä tule :)

Viimeisenä otettiin paikalla istumista. Tässä ei mitään ihmeellistä, paitsi että pitäisi tosiaan opettaa tuolle, että voin poistua myös selin. Makuulla tässä ei ole ongelmaa, mutta istuen sotkee vähän seuraamiseen, joten täytyy tehdä pikkuhiljaa ja vahvistaa 'istu' käskyä edelleen. Itse istuminen ryhdikästä ja liikkumatonta. Livahdettiin sopivassa välissä hyvän pätkän päätteeksi, kun oli jo vähän kiire seuraavaan paikkaan. Kaikkiaan hyvät treenit, ei turhaa vinkumista, kiljumista eikä kierroksia ja tehtävät onnistuivat omalla tasolla. Kivaa :)

Jatkettiin Lempäälästä suoraan Lielahteen, olin jo ennakkoon varoittanut myöhästyväni. Ajomatka kestikin yllättävän kauan, olisi varmaan kannattanut ajaa Pirkkalan kautta. Noh, eipä tullut mieleen ;) Hyvin pääsin kuitenkin mukaan ensin teoriaan, missä käytiin läpi tasapainoon liittyviä perusjuttuja, mihin kannattaa kiinnittää huomiota ja kuinka tasapainoa kehitetään. Kehonhallinta on mun mielestä sekä ihmis- hevos- että koira-asioissa mielenkiintoista, joten vaikkei mitään ihan uutta ja mullistavaa asiaa tullut, oli oikein hyvä luento. Käytännön harjoitteet otettiin kolmen koirakon ryhmissä. Käytössä oli pari tasapainotyynyä, paksu ilmapatja, tasapainolauta, jumppapallo, Dobo-pallo ja isompi tasapainotyyny, halkaisijaltaan n. 1 metri. Nadin kanssa aloitettiin patjalla, missä ensin todettiin, että paino on takana paljon enemmän vasemmalla jalalla. Koska Nadilla ei ole hyvä tasapaino, se teki ensin ihan seisomista patjalla ja totutteli alustaan. Kokeiltiin myös nostella vähän jalkoja, mutta se oli liian hankalaa. Tasapainotyynyt asetettiin kummankin takajalan alle omansa ja todettiin, että edelleen se paino on paljon enemmän vasemmalla jalalla. Tasapainotyyny meiltä löytyy kotoa, joten jatketaan harjoituksia tällä! Seuraavaksi kokeiltiin isoa tyynyä, mikä oli selvästi vaikein. Nadi joutui tekemään tosissaan töitä ja varasi välillä tasaisemmin myös oikealle takaselle, hyvä! Kuitenkin heti tilaisuuden tullen kevensi jälleen. Tämä olisi tehokasta päästä tekemään useamminkin. Kokeiltiin myös jumppapallon kanssa sitä vasten nousemista. Tästä voisi jalostaa edelleen pallon ympäri pyörimisen takajaloilla, jolloin niille tulisi sivuttaisliikettä. Jatkossa olisi tarkoitus varata Nadille aika lisäselvittelyyn, jos löytyisi syy ja apu jatkuvaan jumittamiseen. Toivotaan parasta :) Tykkäsin kovasti Kirsin tyylistä, missä ongelmiin etsitään ratkaisua toiminnallisista harjoitteista, joita pystyy itsekin tekemään ja näin edistämään asiaa. Nadilla oli kivaa, ihanaa ja parasta, kun moni tarjoili nameja ja oltiin ihan kaksin :) Se on vaan niin hassu otus <3

Aamulenkiltä tarttui kameraan pari kuvaa:


On se häntä suussa, ei pääse pentu karkuun ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti